Etiquette Refresher

his is from a great blog about the rules of golf by Barry Rhodes.

Course Etiquette

Q1: What is the traditional warning you should shout if you think that there is a danger that your ball may hit another person?
A1: Fore!

Q2. In the diagram, A, who is right-handed, is about to putt. Where is the best place for a fellow competitor to stand while the putt is being made; B,C,D,E,F, G or H?

 
A2: C or D. Though some players may require their fellow competitors to stand somewhere else, it is usually best to stand to the side of the player, far enough away to be out of their eye-line as they take their putt.

Q3. When should a marker check the score with the player concerned and record it?
a) As soon as the player has putted out. b) As soon as all players in the group have holed out and before leaving the putting green. c) On the way to the next teeing ground. 
A3: c) On the way to the next teeing ground.

Q4. Which of the following statements is correct?
a) It is a group's responsibility to keep up with the group in front. b) It is a group's responsibility to stay ahead of the group behind. c) If a group is slow they should keep standing aside to let following groups through.
A4: a) It is a group's responsibility to keep up with the group in front.

5. In the photo, when players are on or near the putting green, where should they leave their golf bags?
a) At the front of the putting green. b) At the back of the putting green. c) At the exit point of the putting green to the next tee.
 
A5: c) At the exit point of the putting green to the next tee.

Q6: What is the reason for playing a provisional ball?
a) For practice following a bad stroke. b) To save time when the original ball may be lost. c) To provide a second option if the original ball is found in an unplayable lie.
A6: b) To save time when the original ball may be lost. Rule 27-2a.

Q7: There is no penalty for any breach of etiquette. True or False?
A7: False. If a Committee considers that a player is guilty of a serious breach of etiquette, it may impose the penalty of disqualification. Rule 33-7.

Q8: Which of the following is not a matter of etiquette in competition play?
a) Smoothing sand in bunkers after playing from the bunker. b) Keeping up with the group playing in front. c) Awareness of where your shadow falls when others make their strokes. d) Starting your round at the agreed time. e) Repairing divots.
A8: d) Starting your round at the agreed time. This is a Rule of Golf, Rule 6-3.

Q9 Which of the following statements is correct?
a) Spike marks on a putting green should be repaired before the hole is completed. b) Spike marks on a putting green should be repaired after the hole has been completed. c) It is a breach of Rule to repair spike marks on a putting green at any time during a competition.
A9: b) Spike marks on a putting green should be repaired after the hole has been completed.

Comments